Top

Utmaningar i Stockholm för funktionshindrad, utan assistansföretag

Vad finns det för utmaningar om man vill ta sig fram i Stockholm och råkar sitta i rullstol?

Vi skickade ut vår vän Martin för att glida runt Stockholm City i sin relativt nya rullstol och här är hans rapport.

(Martin skriver i vanliga fall om sånt som rör Stockholm på hittaassistansbolag.com, och har bland annat sammanställt deras lista över assistansföretag. Den här gången hade Martin dock inte någon hjälp av sitt eget assistansbolag, och hela poängen var liksom att han skulle kunna ta sig fram utan personlig assistans.)

Utmaning 1. Kullersten

I vanliga fall tänker jag inte så mycket på denna pittoreska pusselbit i gatubilden. Men gode gud vad jobbigt det var att likt en elchockad groda ta sig fram längs innerstans stråk av kullersten. Speciellt intensivt och otäckt svårframkomligt var det i Gamla stan, som överhuvudtaget är rena mardrömmen att sig fram längs i rullstol.

kullersten-sthlm

Nu ska det väl samtidigt påpekas att jag inte har något emot Gamla stan. Tvärtom anser jag att denna stadsdel är något som vi ska bevara och vara stolta över; historiskt och kulturellt är det en unik del av Stockholm.

Min reflektion blir mer en undran över hur personer med funktionsnedsättning tog sig fram för sådär ett par hundra år sen? Vi pratar ju trots allt om en tid där Sverige ofta var ute i krig, vilket borde ha skapat en viss ökning av antalet individer med funktionsnedsättningar. Samtidigt som antalet födda med olika typer av neurologiska sjukdomar borde ha varit ungefär lika många eller mer. (Å andra sidan var det väl få personer med dessa egenskaper som överlevde, eller tilläts överleva….)

Utmaning 2. Backar

h-backenDetta är också något som man inte noterar speciellt väl när man glider runt innerstan sittande i en taxi. Att Stockholm faktiskt är ganska kuperat. Speciellt ner mot vattnet lutar det från alla håll. Så vill man ta sig bort från Mälarens sugande vindar, får man räkna med mjölksyra i armarna.

Utmaning 3. Butiker, restauranger och caféer

Ja, det är väl egentligen inga nyheter att det kan vara svårt att ta sig in varsomhelst där entrén har en tröskel. Men det blir ännu mer uppenbart hur problematiskt det är, när man exponeras för det såhär frekvent. Dock måste jag säga stort tack till alla hjälpsamma människor. Inte för att jag tycker om att bli hjälpt om det inte behövs. Men vid i princip varje oframkomlig entré som fick jag akut personlig assistans. Applåder till ett vänligt Stockholm, säger jag avslutningsvis och återkommer till mitt jobbet bakom skrivbordet på hitta assistansbolag punkt com 🙂

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes