Top

Strindbergsmuseet Blå Tornet

Blå Tornet är förstås känt som bostaden för författaren August Strindberg, som bodde sina sista fyra år i livet här. Strindberg var för övrigt en högst mobil herre, bara i Stockholm bodde han i över 20 olika lägenheten genom åren, men Blå Tornet är den enda som bevarats för eftervärlden att beskåda. Jugendhuset där Blå Tornet är inhyst byggdes 1907 och var för tiden modern, men saknade kök.

Dagens Strindbergmuseum öppnades för allmänheten 1973 och innefattar en rekonstruktion av Strindbergs bostad. De flesta möblerna är original, däremot så är tapeter och textilier nyproduktioner. Biblioteket i Blå Tornet består av tretusen böcker. I skrivande stund, år 2012, var det hundra år sedan August Strindberg gick ur tiden, vilket säkerligen kommer leda till en strid ström turister till Blå Tornet.

Namnet ”Blå Tornet” har en egen historia. När Strindberg handlade i affären i husets bottenvåning fick han sina varor, som inte sällan inkluderade cigaretter, i en påse med tryck i blå färg av huset. Ibland fäste han ett sådant urklippt tryck på sina kuvert och skrev ”från Strindberg i Blå Tornet”, och så fick huset sitt namn.

I Tegnérlunden nära museet kan man beskåda välkända Titanen – en staty föreställande en ung Strindberg, skapad av Carl Eldh.

Karta


Visa större karta

Fler platser i närheten av Strindbergmuseet Blå Tornet

Powered by WordPress. Designed by WooThemes