Top

Stadshuset

Denna byggnad omnämns inte sällan som den svenska nationalromantikens absoluta mästerverk, givetvis med påverkan från både Italien som nordisk gotik. Utan tvivel är Stadshuset Stockholms främst symbol med kännetecknande nationalsymbolen Tre Kronor i toppen på det över hundra meter höga tornet. Den som orkar klättra de 365 trappstegen upp i Stadshustornet blir som kompensation riklig belönad i form av en fantastisk utsikt och vy över hela Stockholm.

Halvvägs upp för trappan kan du vika av och kika in på Tornmuseet (eller så tar du hissen hit) där det finns modeller av Stadshusets statyer. Tornet och museet håller öppet under sommarhalvåret.

I Stadshusets festsal Blå Tornet hålls frekvent allehanda ceremonier och högtider. Mest känd av alla fester är förstås Nobelbanketten den 10 december. Namnet Blå Tornet kommer helt enkelt av den enkla anledning att det från början var tänkt att festsalen skulle vara blå, men så blev det inte. Namnet själv hade dock redan vunnit gehör, och därför behöll man det.

Stadshuset är också arbetsplats och i Rådssalen sammansträder Stockholms kommunfullmäktige.

Karta


Visa större karta

Fler platser i närheten av Stadshuset

Powered by WordPress. Designed by WooThemes