Top

Slussen

Slussen på Söder har en anrik och brokig historia. Det var Drottning Kristina som lät bygga den första slussen 1642, fler följde efter det initiala uppförandet, och för närvarande diskuteras förslag på ytterligare modifikationer. 1935 invigdes den numera synnerligen nedslitna funkisanläggningen, som ritades av Tage William Olsson och Göran Lundborg. Över slussen mellan Saltis occh Mälaren korsas starkt trafikerade gatuleder, båttrafik och järnväg i så kallades slusskaruseller som med sina kännetecknande klöverbladsform visar sig vara högst funktionsdugliga även efter att man bytte till högertrafik på 60-talet.

Katarinahissen invigdes 1936 för att slå samman och förbinda Slussen med Mosebacke Torg. Arkitekterna bakom denna välkända ”hiss” var Eskil Sundahl och Olof Thunström. Hissen är vidare en del av KF-huset, som både är tidstypiska för svenska funktionalismen. Här tronar bland annat Restaurang Gondolen, som
förutom sina välsmakande anrättningar, bjuder på en helt makalös utsikt mot Östersjön i öster och Mälaren i väster.

Stockholms Stadsmusem ligger vid Slussen och invigdes 1942. Ett museum känt för sin mångfacetterade skildring av Stockholms historia genom utställningar och stadsvandringar.

Inte så långt ifrån Slussens T-bana ligger KA Almgrens sidenväveri och museum, som tillika utgör Stockholms enda kompletta industriminnesmärke och norra Europas sista sidenväveri.

Karta


Visa större karta

Fler platser i närheten av Slussen

Powered by WordPress. Designed by WooThemes