Top

Sergels Torg

Då Sergels torg, uppkallat efter superskulptören J.T Sergel (1740-1814), invigdes 1967, hade stora rivningar av Klarakvarteren nyligen utförts och det var många som saknade den gamla, klassiska Stockholmsmiljön. Visserligen diskuteras förändringsförslag fortfarande då och då, men det är alltjämt samma Sergels Torg som under 1960-talet.

Tio meter nedanför gatunivån och med sina karakteristiska svarta och vita plattor ligger ”Plattan”, en både omtyckt och beryktad mötesplats för Stockholmarna. Plattan är tillika en högst vital samlingsplats för Stockholms levande kulturyttringar – här spelas streetbasket, uppförs demonstrationer, manifestationer, gatumusik och diverse uppträdanden – bland annat.

Sergels Torg förknippas också med den kännetecknande trafikrondellen, skapad med utgångspunkt i Piet Heins superellips. I fontänen brukas segerglada svenskar bada efter vinster i diverse VM, EM eller OS.

Sergels Torg är också platsen för kulturhuset, invigt 1974. Genom en helglasad vägg ser man från ”Plattan” och in i Kulturhuset, och här finns aktiviteter för såväl stora som små att beskåda. Kulturhuset har som allmän målsättning att vara ett vardagsrum för Stockholmarna och här finns bland annat Rum för Barn, Lava Ungdomsavdelning, Läsesalongen och den litterära mötesplatsen för Internationella författarscenen. Sedan början av 90-talet finns också Stadsteatern i Kulturhusets byggnad.

Karta


Visa större karta

Fler platser i närheten av Sergels Torg

Powered by WordPress. Designed by WooThemes