Top

Övningskörning i Stockholm – kaos och möjligheter

Nä, Stockholm är inte bara hotell, mat och umgänge. Det är i högsta grad också en plats för trafikanter. I mängder.

När man tittar på staden ur ett slags ovanförperspektiv, framstår trafiken som ett slags kaotiskt blodomlopp. Och man förundras över att det inte går sönder. Att det fungerar.

Det är också märkligt att så många varje år fortfarande tar körkort här. Övningskör. Väljer att det här med att sitta i en bil i långa köer – det är grejen liksom.

Med anledning av detta ägnar vi här lite uppmärksamhet åt alla som just nu ska börja övningsköra privat. Vara handledare och elev. Här följer ett par goda råd på detta tema.

Var en försiktig general

korkortsstudierStockholm är omgärdat av vatten. Vilket gör trafiksituationen, och möjligheten att skapa en god infrastruktur i staden, svår.

Att det är trångt på vägarna är väl ingen överdrift. Att det är hetsigt är heller ingen överdrift. Jämfört med en mindre stad skulle jag därför vilja påstå att Stockholm kan vara en smärre mardröm att övningsköra i. Som handledare bör du därför noga tänka igenom var någonstans ni förlägger övningskörningen.

Ge er inte in i hetluften direkt. Håll i borta ifrån gyttret i city. Den platsen är ett recept på katastrof för ovana bilförare. Det låter kanske mesigt i vissa öron. Men när det handlar om vårt beteende i trafiken, så kan misstag faktiskt vara dödliga.

Underskatta därför inte av att vara en försiktig general och ha koll på att eleven har rätt kunskaper innan ni tar nästa steg. Ett bra vin mognar långsamt. Ge eleven tid att förfina sina färdigheter. Att ta körkort är inget sprinterlopp. Det är ett maraton.

Ställ frågor på din handledarutbildning

Upplysta frågor tenderar att uppstå först efter att man studerat en tid. Därför är det lite problematiskt att handledarkursen ska vara utförd innan man börjar övningsköra. Det är liksom svårt att ställa frågor om någonting man ännu inte upplevt. Med detta sagt – försök ändå att utnyttja tiden på er handledarutbildning så bra det går. Var inte blyg. Ställa alla frågor ni har, eller tror att ni har. Och läs på innan. Det finns bra info på exempelvis http://riskettan-handledarkurs.se/handledarutbildningstockholm om utbildningen, regler och upplägg. Mycket allmän info om körkortsutbildningar finns också på Trafikverkets youtubesida.

Varva praktik, teori och diskussioner

Här kommer en klyscha. Det är viktigt att kommunicera. Det är viktigt att ni inte bara övningskör utan tanke, utan då och då stannar upp och försöker utvärdera var någonstans i processen som eleven befinner sig. Prata om situationer ni stöter på i trafiken, hur man löser dem, vad som blir rätt idag, och vad som blir fel.

Även om ni till relationen är vänner, släkt, barn och föräldrar, så försök anta ett slags professionell ansats till den privata körkortsutbildningen. Denna relation bör inte upphöra efter handledarutbildningen. Utan snarare vara en startpunkt där. Dvs att ni är överens om att i bilen är relation lärare och elev, en som kan och en som inte kan. Inget annat. Risken är annars att personliga problem och relationsmönster kommer emellan och skymmer sikten. Både bildligt och bokstavligen.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes