Top

Östermalm

3 prisvärda hotell på Östermalm

Best Western Hotell Karlaplan

Det är ofta detaljerna som gör skillnaden mellan vanliga ”standardhotell” och boendet med lyxkänsla och det där ”lilla extra”. Best Western Hotell Karlaplan på Östermalm är en fyrstjärnig pärla som levererar stort mervärde.
Pris: från 792 kr
Läs mer

Crystal Plaza Hotell

Beläget på exklusiva Östermalm, inhyst i en klassisk jugendarkitektur från artonhundratalet kan Crystal Plaza Hotell med rätta beskrivas både som ”vackert” och ”fashionabelt” – men också prisvärt.
Pris: från 738 kr
Läs mer

Scandic Anglais

Scandichotellen är välkända för att alltid vara lite extra generösa med faciliteter och bekvämligheter åt sina gäster, och Scandic Anglais på Humlegårdsgatan utgör inget undantag. Här bor du stort och elegant nära Stureplan.
Pris: från 1062 kr
Läs mer

Historia, platser & sevärdheter

Det är ingen överdrift att påstå att historien bakom Östermalms födelse inbegriper en ordentlig metarmorfos. Området hette nämligen Ladugårdsgärde tidigare och var ett högst lantligt område med några kungsladugårdar och tillika ett övningsområde för militären. När de besuttnas hus började byggas i mitten på 1800-talet så var förstås namnet med ladugårdsassiciationer inte så passande längre, och området döptes istället till östermalm.

Idag rymmer många av de vackra husen statliga institutioner och utländska ambassader. I stadsdelen finns också Kungliga biblioteket, Dramaten och fler museer.


Dramaten

Det var teaterkungen Gustav III som bestämde planerna och reglementet för Dramatiska Teatern år 1788. Då spelade teaterensamblen på flera olika platser i Stockholm, bland annat i Gamla Stan och Arsenalen vid Karl XII:s torg, och det var först 1908 som kungliga Dramatiska teatern fick sina egna lokaler vid Nybroplan. Teatern invigdes med att sätta upp Mäster Olof av August Strindberg.
Läs mer om Dramaten


Kungliga Biblioteket

KB, Kungliga Biblioteket, är Sveriges nationalbibliotek och inhyst i en byggnad från 1878 ritad av arkitekt F.G.A Dahl. Alltsedan 1661 har man arkiverat allt som tryckts i Sverige i KB – ett så kallat pliktexemplar. Med tanke på hur många tusen tryck som utförs varje år är det inte så konstigt att det började bli rejält trångt i KB då man under 90-talet tvingades spränga ut bergrum cirka förti meter under jorden för att ge rum för två 150 meter långa bokmagasin, med en yta på total artontusen kvadratmeter. Läs mer om Kungliga Biblioteket


Stureplan

Sannolikt tillhör Stureplan en av Stockholms mest välkända delar, inte minst utanför Stockholm, där begreppet ”Stureplansbrat” numera blivit en vanligt förekommande beskrivning på välbemedlade ungdomar – eller åtminstone unga människor som önskar framstå som sådana. Och visst är Stureplan en väldigt exklusiv del av vår huvudstad. Själva namnet gör också skäl för denna uppfattning, och härrör från den adliga Sturesläkten. Läs mer om Stureplan.


Östermalmshallen

Då Östermalms pampiga saluhall invigdes 1888 av Oscar II efter en extremt kort byggnadstid på endast 6 månader öppnades en för tiden synnerligen modern saluhall. Konstruktionen är skapad av Isak Gustaf Clason och Kasper Salin, den första formgivare, den sistnämnda tekniker, och inspirationen till de komplicerade gjutjärnskonstruktionerna är tydligast manifesterad i Eiffeltornet. Läs mer om Östermalmshallen


Karta


Visa större karta

Powered by WordPress. Designed by WooThemes