Top

Norr Mälarstrand

Kungsholmens pampigaste gata är utan tvekan Norr Mälarstrand. Den planlades redan på 1860-talet, men det var först på 1930-talet, då gamla Karolinska Institutet, Stadshuset och alla funkishus väster om Kungsholmstorg blev färdigställda, som Norr Mälarstrand upphöjdes av Stockholms stad till paradgata.

Funkisstilen var också ledsagande för den välkända och populära strandpromenaden som anlades 1943 av stadsträdgårdsmästare Holger Blom och som sträcker sig mellan Stadshuset till Rålambshovsparken. Den är väl snarast att betrakta som en 800 meter lång och 20 meter bred park med flera sommarcaféer. Utmed kajen ligger båtar och andra konstruktioner som av somliga används som bostad.

När Kungsholmens många industrier revs blev stränderna tillgängliga för gemene man och runt Kungsholmen går nu ett nio km långt promenadstråk. Rålambshovsparken, eller ”Rålis” som den kallas för av infödingarna, är en av Stockholms mest välbesökta parker under sommarmånaderna. Här finns bland annat en amfieteater, bouleplaner, en stor skatepark, beachvolleyplan och mycket annat.

Karta


Visa större karta

Fler platser i närheten av Norr Mälarstrand

Powered by WordPress. Designed by WooThemes