Top

Medborgarplatsen

Medborgarplatsen är Södermalms stora torg och här hittar du bland annat Medborgarhuset som inhyser ett av Stockholms mest populära bad, Forsgrenska badet. Det var också på Medborgarhusets trappa som Anna Lindh höll sitt sista tal innan hon blev mördad i september 2003, och en minnessten i glas är därför uppförd till hennes minne här.

Bakom saluhallen med det passande namnet Söderhallarna och Filmstaden Söder hittar du Bofils båge, vilket är ett högst unikt halvccirkelformat bostadshus från 1992 ritat av arkitekt Ricardo Bofill från Spanien.

I mitten av Södra stationsområdet på Medborgarplatsen ligger Söder Torn, mer känt som ”Haglunds Pinne” i folkmun, döpt efter förra stadsbyggnadsborgarrådet Sune Haglund. Pinnen är ett 86 meter högt torn med 22 våningar som färdigställdes 1997.

Här ligger också Zaid Ben Zultan Al Nahans moské, vid Björn trädgård, invigd 2000; en moské inrymd ett i ett före detta elverk som uppfördes redan 1903.

Längsmed Medborgarplatsen sträcker sig Götgatan, en av Stockholms mest trendiga och välkända gator. För i tiden kallades sträckan och gågatan mot Slussen för Fyllbackan, vilket är passande eftersom det idag är Södermalms mest krogtäta distrikt.

Medborgarplatsen


Visa större karta

Fler platser i närheten av Medborgarplatsen

Powered by WordPress. Designed by WooThemes