Top

Långholmen

Gemene man assoccierar oftast Långholmen med det gamla riskfängelset Långholmens Centralfängelse som mellan 1874 och fram till 1975 var Sveriges största fängelse med drygt 500 celler. Fängelset las dock ner och revs 1982 för att byggas om till ett vandrarhem och ett Fängelsemuseum. Det dåvarande ökända Spinnhuset, där fängslade kvinnor fick spinna ylle, rymmer numera, passande nog, konstärsataljéer.

På det hela taget är Långholmen idag en riktig idyll för både turister och infödingar, med sina badplatser, sin friluftsscen och, inte minst, det hänförande utsikten mot Riddarfjärden och Gamla stan. Här följer ett par fler välkända platser på Långholmen:

  • I Stora Henriksvik, som förr i tiden var tullskrivarens kontor och bostad, finns idag ett litet men högst trevligt Bellmanmuseum; givetvis tillägnat en av Sveriges största poeter och visskalder genom tiderna, Carl Michael Bellman.
  • Strax bredvid trappan upp mot Västerbron är platsen för där JAS 39 Gripen dundrade ner under en flyguppvisning på dåvarande Vattenfestivalen, året var 1993 och som genom ett under kom ingen människa allvarligt till skada.
  • Långholmen gör faktiskt skäl för sitt namn, då den är 1400×400 meter stor.

Karta


Visa större karta

Fler platser i närheten av Långholmen

Powered by WordPress. Designed by WooThemes