Top

Kungsträdgården

”Kungsan” som Kungsträdgården kallas för i folkmun är Sveriges äldsta park. Parken öppnades publikt för svenska folket på 1770-talet (tidigare, på medeltiden, var det hovets köksträdgård och därefter lustgård), och räknas idag som Stockholmarnas festplats nummer ett. Kungsan består av två delar. Dels av Karl den tolftes torg med statyerna av Karl den XII. Om statyerna brukar sägas att den ena föreställer ett lejon omgivet av krukor och den andra en kruka omgiven av lejon. Mellan statyerna placerades 1873 en fontän med figurer ur den fornnordiska mytologin – kallas i folkmun för Molins fontän, eftersom som denna, liksom statyerna på Karl XII, är skapade av Johan P. Molin.

I nuvarande Kungsträdgården finns utomhusscen, skridskobana på vintern, prunkande japansk trädgård på sommaren, samt alla restauranger och uteserveringar. Det är alltjämt en av Stockholms viktigaste samlingsplats för invånarna.

Kungsträdgården har varit skådespelsplats för flera historiska händelser genom åren. I maj utspelade sig den klassiska striden om Almarna här. Bakgrunden var ett politiskt beslut om att alla Almar skulle fällas för att göra rum för en nedgångs till T-banan. Detta gillade inte Stockholmarna, och belägrade platsen. ”Ockupationen” av almarna blev lyckas och än idag står de flesta kvar i Kungsträdgården. Den planerade T-banestationen flyttades istället till Arsenalgatan.

Karta


Visa större karta

Fler platser i närheten av Kungsträdgården

Powered by WordPress. Designed by WooThemes