Top

Kungsholmen

2 prisvärda hotell på Kungsholmen

Connect City

Knappt en kilometer från välkända, vackra Vasaparken, och följaktligen mitt i city, hittar du populära Connect City Hotel. Ett hotell för dig som vill ha komfort och ett bra läge.
Pris: från 586 kr
Läs mer

Hotell Hostel Stockholm

Modernt, fräscht och billigt. Tre egenskaper som definitivt går att förena med Stockholm Hostel. Dessutom är läget på detta hostel minst sagt fördelaktigt..
Pris: från 498 kr
Läs mer

Det börjar någon gång på 1400-talet då en samling franciskanermunkar bosätter sig på holmen. Vid reformationen 1527 ”hamnar” området hos Kronan som på 1640-talet överlåter det till staden. Under denna tid flyttar såväl fabrikörer som hantverkare hit och det är först 1672 som platsen döps till Kungsholmen. Sedermera byggs större fabriker och sjukhus etableras och militären flyttar hit i början av 1800-talet.

Det är under denna tid som Kungsholmen blir en utpräglad industri- och arbetarstadsdel med större och mindre hantverksgårdar. 1806 byggs Stockholms första ångdrivna kvarn på nuvarande stadshusets plats. Att kvarnen kallades för Eldkvarnen berodde mer på ångmaskinen än på den stora branden 1878.

I början av 1900-talet bryts trenden av industristadsdel, fabrikerna flyttar och istället byggs bostäder och förvaltningsbyggnader. På 1930-talet byggs Västerbron, Tranebergsbron och klassiska S:t Eriksbron förbättras.

Idag är Kungsholmen bland annat känt för Riksarkivet, Dagens Nyheter och Expressen, samt rådhuset och Polishuset. Är man sugen på shopping går man till Västermalmsgallerian och sträckan mellan Fridhemsplan och S:t Eriksgatan.


Norr Mälarstrand

Kungsholmens pampigaste gata är utan tvekan Norr Mälarstrand. Den planlades redan på 1860-talet, men det var först på 1930-talet, då gamla Karolinska Institutet, Stadshuset och alla funkishus väster om Kungsholmstorg blev färdigställda, som Norr Mälarstrand upphöjdes av Stockholms stad till paradgata. Funkisstilen var också ledsagande för den välkända och populära strandpromenaden som anlades 1943 av stadsträdgårdsmästare Holger Blom och som sträcker sig mellan Stadshuset till Rålambshovsparken. Läs mer om Norr Mälarstrand


Stadshuset

Denna byggnad omnämns inte sällan som den svenska nationalromantikens absoluta mästerverk, givetvis med påverkan från både Italien som nordisk gotik. Utan tvivel är Stadshuset Stockholms främst symbol med kännetecknande nationalsymbolen Tre Kronor i toppen på det över hundra meter höga tornet. Den som orkar klättra de 365 trappstegen upp i Stadshustornet blir som kompensation riklig belönad i form av en fantastisk utsikt och vy över hela Stockholm. Läs mer om Stadshuset


Karta


Visa större karta

Powered by WordPress. Designed by WooThemes