Top

Dramaten

Det var teaterkungen Gustav III som bestämde planerna och reglementet för Dramatiska Teatern år 1788. Då spelade teaterensamblen på flera olika platser i Stockholm, bland annat i Gamla Stan och Arsenalen vid Karl XII:s torg, och det var först 1908 som kungliga Dramatiska teatern fick sina egna lokaler vid Nybroplan. Teatern invigdes med att sätta upp Mäster Olof av August Strindberg.

Det är Wiens klassiska jugendarkitektur som har stått som förebild för arkitekt Fredrik Liljekvist, som utformade fasaden i exklusiv Ekebergsmarmor.Carl Milles skapade fasadens mittdel och flera av tidens mest framstående konstnärer har utsmyckat innandömet med fantastiska konstverk. Plafonden ”Dramats Födelse” i foajén är skapad av Carl Larsson, marmorfoajéns centrala målning har Gustav Cederström utfört.

Utanför Dramaten står en staty av Margaretha Krook gjord av Marie-Louise Ekman som också är chef på Dramaten sedan 2009. Denna verkligshetstrogna staty är försedd med värmeslingor för att hålla en temperatur om 37 grader året runt.

Karta


Visa större karta

Fler platser i närheten av Dramaten

Powered by WordPress. Designed by WooThemes